در شخص سالم مغز دارای 100 میلیارد سلول عصبی است که به نام نورون شناخته می شوند. ارتباط این سلول های عصبی از طریق نقاطی به نام سیناپس رخ می دهد و در این نقاط اطلاعات عصبی تبادل میگردد.این تبادل اطلاعات در بیماری آلزایمر دچار اختلال می شود و ممکن است به طور کلی از بین برود یا اینکه تعداد سیناپس ها کاهش می یابد و سرانجام سلول های عصبی می میرند.
علت اصلی بیماری آلزایمر ناشناخته است.با این حال عواملی چون سن و پیشینه خانوادگی را به آن بی ربط نمی دانند.اکثریت افرادی که به بیماری آلزایمر مبتلا می شوند بیشتر از 60 سالگی است و هرچه سن بیشتر باشد احتمال ابتلا به این بیماری افزایش می یابد.البته با این حال افرادی هستند که در سنین 40 یا 50 سالگی گرفتار آلزایمر شده اند.همچنین افرادی که یکی از والدین،برادر ویا خواهرشان مبتلا بوده اند شانس بیشتری برای گرفتن این بیماری را دارند تا افرادی که هیچگونه پیشینه ای ندارند.
یعنی وجود ژن یا ژن های ناقص خطر بروز بیماری آلزایمر را افزایش می دهد.برخی از دانشمندان معتقدند که ممکن است بیماری بر اثر یک عفونت ویروسی باشد که سال ها طول می کشد تا کاملا بروز کند.عوامل خطر زای عروقی مانند پرفشاری،خون،دیابت و کلسترول بالا هم مهم هستند.