logo

سلامت روانی و اجتماعی مردان

بهداشت و سلامت روان

بهداشت و سلامت روان بدین معنی است که، فرد توانایی برقراری توازن و تعادل بین دنیای درونی و بیرونی خود را داشته باشد. هر چقدر میزان سازگاری و همزیستی بین افکار و واقعیت های محیطی هم خوان تر و نزدیک تر شود سلامت روان ارتقا پیدا می کند؛ در حقیقت برای ارتقای سلامت روان باید بتوان از نظر عاطفی، روانی و احساسی، سازگاری با محیط اطراف را بیشتر کرد.

پیشنهاد میکنیم این مقاله را مطالعه کنید: بیماری پارکینسون:علائم،تشخیص و درمان

بهداشت و سلامت روان در مردان چگونه است؟

  • در انگلستان، از هر هشت مرد، یک نفر دارای مشکلات روانی رایج مانند افسردگی، اضطراب، اختلال هراس یا اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD)می باشد.
  • مردان ۴۰ تا ۴۹ ساله بالاترین میزان خودکشی را در بریتانیا دارند.
  • در بسیاری از کشورها خودکشی در مردان چند برابر زنان است.
  • سومصرف مواد و الکل و مرگ در اثر این موارد در مردان حدود ۲ تا ۳ برابر بیشتر از زنان است.
  • شیوع افسردگی در مردان در سالهای اخیر رو به افزایش بوده است.
  • طبق نظرسنجی ملی، مردان به نسبت زنان، به میزان کمتری رضایت از زندگی را گزارش کرده اند.
  • مردان کمتر در مورد مشکلات خود حرف می زنند و عموما برای مشکلات قابل درمان به روانپزشکی مراجعه نمی کنند.
  • آنان نسبت به زنان کمتر به درمان‌های روان‌شناختی روی می آورند و تنها ۳۶ درصد از مراجعات NHS برای مشاوره متعلق به مردان است.
  • مردان به مراتب بیشتر از زنان در معرض ناپدید شدن، بدخوابی، اعتیاد به الکل و مصرف مکرر مواد مخدر هستند.
  • بیماری‌های و اختلالات روانی و شناختی نیز مانند سایر بیماری‌های طبی، عوامل زمینه ساز و علت‌های زیستی‌- شناختی دارند که مرد و زن نمی شناسد و همه افراد فارغ از جنسیت می‌توانند به این بیماری ها مبتلا شوند.

چرا آمار ابتلا به اختلالات روانی و شناختی در مردان بیشتر و رو به افزایش است؟

  1.  پاندمی کووید ۱۹
    به گفته روانشناسان، یکی از مهمترین عوامل موثر بر تخریب سلامت روان، استرس و تنش های عصبی است که متاسفانه این عوامل استرس زا در پاندمی کرونا، میان همه آحاد جامعه به خصوص مردان در حال افزایش است
  2. کلیشه های جنسیتی
    یکی از مهمترین دلایل تاثیرپذیری بیشتر مردان از استرس، تفاوت های فردی میان زنان و مردان و وجود کلیشه های جنسیتی است. برخی کلیشه های جنسیتی که برای قشر مونث در جامعه آسیب زاست برای مردان وجود دارد که به همان میزان برای آنان آسیب زننده است.
    برای مثال معمولاً از مردان انتظار می رود نان آور خانه ، قوی و دارای سلطه باشند و کنترل کلیه امور را در دست بگیرند باشند. اگرچه اینها ذاتاً چیزهای بدی نیستند، اما می توانند کمک گرفتن و حرف زدن را برای مردان دشوارتر کنند.
    وقتی زنان دچار تنش یا فشار عصبی می شوند آن را به اشتراک می گذارند و با تخلیه هیجانی، آرامش روانی خود را به دست می آورند. اما وقتی مردان دچار تنش می شوند برای حل مسئله باید به تنهایی اقدام کنند و کمک گرفتن از دیگران را دلیل بر ضعف خود می پندارند. به همین علت در شرایط سخت بیشتر دچار تنش، فشار عصبی، اضطراب و صدمات روحی- روانی می شوند.
    در زمان شیوع ویروس کرونا، از آنجایی که در جامعه ما از نظر فرهنگی و اجتماعی حضور مردان پررنگ تر بوده است، تغییرات ایجاد شده بر اثر کرونا وضعیت روحی مردان را بیشتر ازبانوان تحت تاثیر قرار داده و سبب آسیب پذیری بیشتر آنان شده است.

پیشنهاد میکنیم این مقاله را مطالعه کنید: سلامت روانی و اجتماعی مردان

آیا افسردگی برای مردان متفاوت است؟

  • در حالی که نوع متفاوتی از “افسردگی مردانه” وجود ندارد، برخی از علائم در مردان شایع تر از زنان است.
  • تحریک پذیری، عصبانیت ناگهانی، افزایش از دست دادن کنترل، ریسک پذیری و پرخاشگری
  • استفاده از از روش های مضر مانند مواد مخدر یا الکل برای مقابله با افسردگی به جای وقت گذراندن و صحبت با خانواده یا دوستان خود
  • آنان به سراغ کمکی می روند که با ترجیحات آنها مطابقت دارد و دسترسی به آن آسان، معنادار و جذاب است
  • آنها ممکن است از رفتارهای فراری نیز استفاده کنند، مانند پرتاب کردن خود در کارشان

آمار خودکشی در مردان بیشتر است یا زنان؟

طبق تحقیقات در انگلستان، در سال ۲۰۱۷، نزدیک به ۶۰۰۰ خودکشی در بریتانیا ثبت شده است. از این تعداد ۷۵ درصد مرد بودند. خودکشی بزرگترین علت مرگ مردان زیر ۵۰ سال است.

نرخ های بالاتری از خودکشی در جوامع اقلیت از جمله مردان همجنس گرا، کهنه سربازان جنگ، مردانی از پیشینه BAME و آنهایی که درآمد پایینی دارند مشاهده می شود. مردان میانسالی که از ثروت کمتری برخوردارند نیز در معرض خودکشی هستند.

برای بهبود سلامت روان چه می توان کرد؟

چند توصیه برای آقایان که لازم است، جهت مراقبت و بهبود سلامت روانی و اجتماعی به آن توجه کنند:

به سلامت جسمی خود توجه کنید

داشتن فعالیت فیزیکی منظم، تغذیه سالم، عدم مصرف الکل، مواد و سیگار به سلامت جسمی و به دنبال آن سلامت روان کمک قابل توجهی می کند.

حلقه ی ارتباطی خود را وسیع تر کنید

سعی کنید با دوستان یا گروهی که با انها علایق مشترکی دارید در ارتباط باشید. برنامه های منظم دیدار، ورزش، بازی یا صحبت بگذارید و در مورد مشکلات و نگرانی های خود با هم صحبت کنید

حرف بزنید

اگر به صحبت کردن در مورد مسائل شخصی عادت نداشته باشید، حتما در ابتدا کار سختی خواهد بود. ولی شروع کنید. ایجاد تغییرات ساده مانند صحبت در مورد احساسات، فعال ماندن و خوب غذا خوردن می تواند به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید. تحقیقات نشان داده اند که صحبت کردن، حتی تماس تلفنی، تاثیر قابل توجهی بر سلامت روان دارد.

به یک درمانگر مراجعه کنید

اگر نگران هستید که مشکل سلامت روانی دارید، با پزشک عمومی خود صحبت کنید. اگر نشانه‌های افسردگی یا اضطراب یا سایر مشکلات روانپزشکی در شما وجود دارد حتما از متخصص کمک بگیرید.
این می تواند دلهره آور باشد، اما بیشتر مردم در می یابند که صحبت با پزشک متخصص یا یک درمانگر و دریافت کمک و حمایت می تواند تغییر بزرگی در زندگی آنها ایجاد کند.

چگونه می توان به سلامت روان دیگران کمک کرد؟

اگر نگران یک دوست یا خویشاوند هستید، همیشه کارهایی وجود دارند که می توانید برای کمک به آنها انجام دهید.

بگذارید بدانند که شما آنجا هستید تا بدون قضاوت به آنها گوش دهید و آرامش را برای آنها فراهم کنید.

 

تهیه و تنظیم:
سارا پورصالحیان کارشناس مهندسی پزشکی

منابع:
www.mentalhealth.org.uk

 

به کمک نیاز دارید ؟

بخش فروش

به کمک نیاز دارید ؟

بخش پشتیبانی