logo

 درباره ی مغز چه می دانیم؟

درباره ی مغز چه می دانیم؟

مغز یک دنیای پیچیده و شگفت انگیز است. این اندام، از بخش های مختلفی تشکیل شده است که هر کدام وظیفه یا مجموعه ای از عملکردها را بر عهده دارند.

 آیا می دانستید که ۱۰۰ میلیارد نورون در مغز انسان وجود دارد؟

نورون ها یا یاخته های عصبی، پیام رسان های اطلاعاتی هستند که اطلاعات را بین مناطق مختلف مغز منتقل می کنند.

مغز همچنین مسئول برقراری ارتباط با سایر اعضای بدن شما از طریق پیام رسان های شیمیایی به نام هورمون است.

مغز، هر کاری را که انجام می دهیم کنترل می کند، از عملکردهای اساسی بدن مانند تنفس و ضربان قلب گرفته تا موارد پیچیده تر مانند تصمیم گیری، حافظه و زبان.

پیشنهاد میکنیم این مقاله را نیز مطالعه فرمایید: نرم افزار نوروگاید(neuroguide) چیست؟

 آیا تا به حال فکر کرده اید که مغز چگونه کار می کند؟

تحقیقات مغز به ما امکان می دهد تا عملکرد بدن خود را بهتر درک کنیم. همچنین امیدی برای پیشگیری، درمان، و درمان احتمالی بیماری‌ها و اختلالات مغزی است.

بیایید از اهمیت تحقیقات مغز حمایت کرده و آگاهی مان را در این باره افزایش دهیم تا کیفیت زندگی را بهبود بخشیم.

ساختار مغز چگونه است؟

مغز یکی از بزرگترین و پیچیده ترین اندام های بدن انسان است که توسط لایه ای از بافت، به نام مننژ احاطه می شود و در جمجمه قرار می گیرد. جمجمه ، به محافظت از مغز در برابر آسیب کمک می کند.

این اندام از بیش از ۱۰۰ میلیارد عصب تشکیل شده است که در تریلیون ها اتصال به نام سیناپس با هم ارتباط برقرار می کنند.

مغز از قسمت های مختلفی تشکیل شده است که با هم کار می کنند!

  • قشر مغز یا کورتکس (Cortex) خارجی ترین لایه متشکل از سلول های مغز است.

تفکر و حرکات ارادی از قشر مغز شروع می شوند.

  • ساقه مغز بین نخاع و بقیه مغز قرار دارد.

عملکردهای اساسی مانند تنفس و خواب در اینجا کنترل می شوند.

  • مخچه در قاعده و پشت مغز قرار دارد.

مخچه مسئول هماهنگی و تعادل است.

پیشنهاد میکنیم این مقاله را مطالعه کنید: طاعون:تاریخچه و درمان

قشر مغز

خارجی ترین لایه ای است که به مغز ظاهر چروکیده می دهد. قشر مغز از طول به دو نیمکره مغزی چپ و راست تقسیم می شود . این دو نیمکره از طریق جسم پینه ای به هم متصل شده اند.

برآمدگی ها و شیارهای مغز

در انسان، لوب های مغز بواسطه ی تعدادی برآمدگی و شیار تقسیم می شوند. لوب فرونتال یا پیشانی توسط فضایی به نام شیار مرکزی از لوب آهیانه ای و توسط شیار جانبی از لوب گیجگاهی جدا می شود.

شیار های مغزی با نام های gyrus (برآمدگی) و sulcus (بیشه یا شکاف) شناخته می شوند. چین خوردگی های مغز و شکنج و شکاف حاصل، سطح مغز را افزایش می دهد و  قشر بیشتری را روی مغز جای می دهد.

لوب‌های مغز 

لوب های مغز نواحی چندگانه ی مخ هستند که به وسیلهٔ شکاف‌های عمیق، مغز را به قسمت هایی تقسیم می کنند. هر لوب مغز به نام همان استخوان جمجمه ای که در بالای آن قرار دارد، نام گذاری شده است و هر کدام از این نواحی پردازش بخشی از اطلاعات را برعهده دارند.

این نواحی هر کدام کنترل بخشی از اعمال را به عهده دارد. دانستن این که هر کدام به تنهایی فاقد عملکرد مطلوب است بسیار حائز اهمیت می‌باشد.

  • لوب فرونتال یا پیشانی:

این لوب دارای دو بخش قدامی و خلفی است . لوب قدامی مسئول عملکردهای شناختی و خلفی مسئول کنترل حرکت و شامل نواحی حرکتی و پیش حرکتی است. همچنین عملکردهای اجرایی از جمله تنظیم هیجانی، برنامه ریزی، استدلال، قضاوت مختص این لوب می باشند.

  • لوب های پریتال یا آهیانه ای:

لوب آهیانه ای در پشت لوب فرونتال قرار دارد و توسط شیار مرکزی از آن جدا شده است. این لوب، دست خط و وضعیت بدن را مدیریت می کند و اطلاعات مربوط به دما، طعم، لمس و حرکت را نیز پردازش می کند. به دلیل پردازشی که در لوب آهیانه ای اتفاق می‌افتد، می‌توانیم از طریق لمس کردن متوجه تمایز دو شی که در مجاورت یکدیگر قرار دارند، بشویم. به این فرآیند تبعیض دو نقطه ای می گویند.

  • لوب های تمپورال یا گیجگاهی:

لوب تمپورال خاطرات را پردازش می کند و مسئول یکپارچه سازی حواس چشایی، شنوایی و بینایی می باشد. این لوب با شکاف جانبی از لوب فرونتال جدا می شود و پردازش اطلاعات حسی به این منطقه اختصتص دارد. این لوب به ویژه برای شنوایی، تشخیص زبان و تشکیل خاطرات از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

اطلاعات شنیداری

لوب گیجگاهی شامل قشر شنوایی اولیه است که اطلاعات شنوایی را از گوش ها و نواحی ثانویه دریافت می کند و اطلاعات را پردازش می کند تا آنچه را که می شنویم بفهمیم (مانند کلمات، خنده، گریه نوزاد).

پردازش بصری

در لوب گیجگاهی مناطق خاصی وجود دارند که مسئول درک اطلاعات بصری پیچیده، مانند چهره ها و صحنه ها هستند.

حافظه

لوب گیجگاهی داخلی (نزدیک به وسط مغز) حاوی هیپوکامپ است، ناحیه ای از مغز که برای حافظه، یادگیری و احساسات مهم است.

  • لوب اکسیپیتال یا پس سری:

این قسمت از مرکز اصلی پردازش بینایی است. قشر بینایی اولیه، که به عنوان V1 شناخته می شود، اطلاعات بصری را از چشم ها دریافت می کند. این اطلاعات به ناحیه پردازش بصری ثانویه منتقل می شوند. در نتیجه عمق، فاصله، مکان و هویت اشیاء تفسیر می شود.

پیشنهاد میکنیم این مقاله را مطالعه فرمایید: پروستات:ساختار و عملکرد و بیماری های مرتبط

به کمک نیاز دارید ؟

بخش فروش

به کمک نیاز دارید ؟

بخش پشتیبانی