logo

بیش فعالی در بزرگسالان

به احتمال زیاد شما هم مانند اکثر مردم تصور می‌کنید که بیش‌فعالی یک اختلال مربوط به کودکان است. اما این طور نیست، اختلال بیش فعالی در بزرگسالان هم ممکن است همچنان باقی بماند و تبدیل به بیش فعالی بزرگسالان شود. نکته مهم اما در اینجا این است که علائم و عوارض بیش فعالی در بزرگسالی تفاوت پیدا کرده و می‌تواند عواقب بد و مختل کننده‌ای در زندگی فرد داشته باشد.

در سری مقالات قبل درباره‌ی اختلال بیش فعالی، انواع و علت آن و همچنین علائم، روش تشخیص و تست بیش فعالی کودکان صحبت کردیم، که می‌توانید در مقالات زیر آن‌ها را مطالعه کنید. در این مقاله به بیش‌فعالی بزرگسالان و علائم و عوارض آن می‌پردازیم.

  • بیش فعالی چیست؟
  • علت بیش فعالی
  • انواع بیش فعالی
  • تشخیص بیش فعالی
  • علائم بیش فعالی
  • تست بیش فعالی کودکان

پیشنهاد میکنیم این مقاله را مطالعه بفرمایید: کاردرمانی چیست؟

اختلال بیش فعالی در بزرگسالی در افرادی بروز می‌کند، که در کودکی نیز دچار بیماری بیش فعالی بوده‌اند. در حقیقت می‌توان گفت شخص در دوران کودکی دچار بیش فعالی می‌شود و در برخی از موارد این بیماری به بزرگسالی کشیده شده و تبدیل به بیش فعالی بزرگسالان می‌شود.

معمولاً نزدیک ۶۰ درصد از اشخاصی که در کودکی با این اختلال مواجه بوده‌اند، در بزرگسالی نیز با آن دست و پنجه نرم می‌کند.

کودکانی که به درستی در سنین رشدشان درمان نشوند، به احتمال زیاد در سنین بزرگسالی نیز از این مشکل رنج خواهند برد.

همچنین ممکن است در برخی از افراد، این اختلال در کودکی آنها تشخیص داده نشود و آنها تحت درمان قرار نگیرند. در نتیجه بعدها با گذشت زمان، در سنین بزرگسالی بیش فعالی در آنها تشخیص داده شده و تبدیل به اختلال بیش فعالی بزرگسالان می‌شود.

بیش فعالی در بزرگسالی چیست؟
اختلال بیش فعالی در بزرگسالی یا ADHD بزرگسالان در واقع همان شرایط نورولوژیک اختلال کم‌توجهی – بیش‌فعالی است، که در بعضی از بزرگسالانی که در دوران کودکی علائم و نشانه‌های این اختلال را داشتند، همچنان وجود دارد.

این بیماری یک اختلال سلامت روانی است، که می‌تواند به میزان بیش از حد معمول رفتارهای پرخاشگرانه و تحرک را در فرد ایجاد کرده و ترکیبی از مشکلات پایدار و مداوم از دشواری در توجه کردن، بیش فعال بودن و رفتارهای تکانه‌ای را ایجاد می‌کند.

در واقع به این معنی است، که فرد مبتلا به این اختلال نمی‌تواند هیجان‌ها، تکانش‌ها، افکار و عوامل شناختی به ویژه تمرکز و توجه خود را تنظیم کند و دائماً در معرض حواس‌پرتی، فراموشی و هیجانات قرار دارد.

بیش‌فعالی و نقص تمرکز، باعث ایجاد اختلال در سیستم‌های تنظیمی، شناختی، هیجانی، کنترلی و آرامش فرد و همچنین عدم کنترل رفتارهای غیر منطقی می‌شود.

بیش‌فعالی در بزرگسالان می‌تواند به روابط ناپایدار، عملکرد ضعیف در محل کار، عزت نفس پایین و دیگر مشکلات منجر شود. این اختلال به صورت سه زیرگروه، کم‌توجهی، بیش فعالی-تکانشی و نیز نوع ترکیبی آن شناخته می‌شود.

بیش فعالی در بزرگسالی باعث مشکلاتی در زندگی فرد شده که عملکرد او را در حوزه‌های مهمی که برای یک زندگی خوب و لذت بخش لازم است، تحت تأثیر قرار می‌دهد. این حوزه‌ها عبارتند از:

– عملکرد شغلی و کاری
– عملکرد تحصیلی
– عملکرد در روابط صمیمی (روابط با فامیل و دوستان، ازدواج)

علائم بیش فعالی، درجه و شدت‌های مختلفی دارد و علائم این اختلال در بزرگسالان با علائم بیش فعالی در کودکان متفاوت است. احتمال دارد با بزرگ شدن کودک علائم بیش فعالی کم شود، اما رفتارهای تکانشی، مشکل تمرکز و ریسک پذیری ممکن است ادامه داشته باشد و یا بدتر شود.

زمانی می‌توان گفت فردی به  ADHDبزرگسالی مبتلاست، که بر اثر بیش فعالی ارتباطش با سایر افراد یا وضعیت شغلی یا تحصیلی‌اش دچار مشکل شود. این اختلال تأثیر عمده‌ای بر روی تحصیل، کار و روابط اجتماعی فرد می گذارد. همچنین افسردگی، اضطراب، اعتماد به نفس پایین و سوءمصرف مواد در بزرگسالان مبتلا به  ADHDشایع است.

درمان بزرگسالان مبتلا به اختلال بیش‌فعالی ADHD شبیه به درمان ADHD در دوران کودکی است. هرچند برخی از داروهایی که برای کودکان تایید شده است، برای استفاده افراد بالغ مورد تایید نیست.

درمان اختلال بیش فعالی در بزرگسالی شامل داروها، مشاوره روان‌شناختی (روان‌درمانی) و درمان هر نوع بیماری روانی است، که همراه با (ADHD) اتفاق می‌افتد.

تحقیقات نشان می‌دهد، اختلال بیش فعالی در بزرگسالان تقریباً به طور مساوی بین زنان و مردان وجود دارد.

همچنین تشخیص اختلال بیش فعالی ADHD در بزرگسالان دشوارتر است، زیرا علائم آن شبیه به بعضی از اختلالات دیگر مانند اضطراب یا افسردگی است. بسیاری از بزرگسالان مبتلا به این بیماری، دارای حداقل یکی از اختلالات سلامت روانی مانند افسردگی و اضطراب نیز هستند.

علائم بیش فعالی بزرگسالان
می‌توان گفت اصلی‌ترین نشانه اختلال بیش فعالی در بزرگسالی بی توجهی و بی دقتی است. افراد مبتلا به این اختلال در گوش دادن به یک سخنرانی، تمام کردن وظایف یا پیگیری مسائل شخصی خود به مشکل بر می‌خورند.

از طرفی به دلیل بی دقتی، مدام مرتکب اشتباه می‌شوند. افراد مبتلا به  ADHD دوست ندارند فعالیت‌هایی انجام دهند، که نیاز به دقت و صرف وقت طولانی دارد.
زمانی که فرد بیش فعال چندین وظیفه و کار را در آن واحد انجام می‌دهد، اما نمی‌تواند آنها را به سرانجام برساند در طول روز احساس اضطراب زیادی می‌کند.

ویژگی‌های اصلی بیش فعالی در بزرگسالان، شامل مشکلات توجه، تحریک ‌پذیری و بی‌حسی است. بیش فعالی می‌تواند به شیوه‌های مختلف بروز کند و اساساً خود را به صورت مشکلات و علائمی مانند موارد زیر نشان می‌دهند:

o      تکانشی بودن
o      تحریک پذیری
o      بی دقتی
o      بی نظمی و مشکلات در اولویت‌بندی
o      مشکل در تمرکز بر روی یک کار
o      مشکل در تمرکز کردن هنگام مطالعه
o      مشکل در چند وظیفه‌ای
o      فعالیت بیش از حد یا بی حوصلگی
o      تحمل پایین در برابر ناامیدی‌
o      نوسانات خلقی مکرر
o      گرم بودن بیش از حد
o      مقابله با مشکل استرس
o      عدم توانایی در دنبال کردن دستورالعمل‌ها
o      مشکل در به خاطر سپردن چیزها
o      مشکل در مدیریت زمان
o      ناتوانی در غیرفعال بودن
o      ضعف در سازماندهی وظایف و برنامه‌ریزی
o      به موقع انجام ندادن کارها
o      به تعویق انداختن کارها

این افراد هیچ گاه در یک جا بند نمی‌شوند. زیاد حرف می زنند، به سختی سکوت می‌کنند و مدام صحبت دیگران را قطع می کنند.

بسیار بدون تحمل و ناشکیبا هستند. آنها زمانی که در صف (صف بانک یا سرویس عمومی) می‌ایستند، نمی‌توانند منتظر بمانند تا نوبت شان برسد.

وسایل کوچک مورد نیازشان مثل کلید، سوئیچ، خودکار، کیف و… را گم کند و نمی‌داند آنها را کجا گذاشته‌اند و مرتب دنبال وسایل می گردند.

نمی‌تواند مکالمات (سخنرانی، صحبت طرف مقابل، برنامه تلویزیون) را گوش دهد و در این زمان‌ها حواسش متوجه موضوع دیگری است.

دانشجویان در توجه و تمرکز هنگام مطالعه و انجام امور روزمره مشکل دارند، زمانی که مشغول خواندن هستند به رویا فرو می روند، مدتی می گذرد و آنها هنوز در همان صفحه اول هستند.

پیشنهاد میکنیم این مقاله را مطالعه کنید کاردرمانی اوتیسم

توانایی‌های ورزشی ضعیف‌تر و دست خط بد دارند. آنها معمولاً بیشتر سرپا هستند تا نشسته و هنگامی که مجبور به نشستن هستند احساس بی قراری می‌کنند.

بزرگسالان بیش فعال روابط اجتماعی اندک و شکست‌های زیادی دارند و از ضعف اعتماد به نفس رنج می‌برند. در روابط عاشقانه شان به مشکل بر می‌خورند. مشکل اصلی این افراد اضطراب، افسردگی، اختلالات شخصیتی و تمایل به استفاده از مواد مخدر است.

اثرات بیش فعالی در بزرگسالان
بیش فعالی ممکن است مشکلات زیادی برای زندگی فرد ایجاد کند. هیچ دو بزرگسالی که دچار این اختلال هستند، علائم و چالش‌های مشابهی ندارند. اختلال بیش فعالی یا نقص توجه ADHD می‌تواند زندگی شخصی و کاری فرد را به شدت دشوار کند. اغلب، این بیماری باعث عوارض زیر در شخص می‌شود:

o      عملکرد ضعیف در محل کار
o      بیکاری
o      مشکل با قانون
o      مصرف الکل یا مواد مخدر دیگر
o      تصادفات مکرر خودرو یا سایر حوادث
o      روابط نامشخص
o      سلامت جسمی و روحی ضعیف
o      خود تصویری ضعیف
o      اضطراب
o      خستگی مزمن
o      تأخیر و فراموشی مزمن
o      افسردگی
o      مشکل در کنترل خشم
o      اعتماد به نفس پایین
o      نوسانات خلقی
o      مشکلاتی در برقراری ارتباط
o      بی‌انگیزگی

درمان کودکان بیش فعال با کاردرمانی

اثرات بیش فعالی در بزرگسالی بر روابط زناشویی
برخی از تاثیرات بیش فعالی در بزرگسالی بر روابط زناشویی عبارتند از:

o      خشم، ناامیدی و سوء رفتار عاطفی در روابط زناشویی
o      علائم حواس‌پرتی و عدم تمرکز
o      از دست دادن شریک
o      عصبانیت و ناامیدی
o      احساس ناخوشایند به علت عدم توجه توسط شریک
o      سردرگمی و تحریک پذیری
o      افزودن شریک
o      احساس ناامیدی دائمی و این تصور که “من هرگز به اندازه کافی برای شریک خود خوب نیستم”
o      شکست در ایجاد یک رابطه خوب
o      استرس و یا اشتیاق بیش از حد
o      علائم فراموشی، اختلال در رفتار و تحریکات منفی در کنار شریک زندگی

به کمک نیاز دارید ؟

بخش فروش

به کمک نیاز دارید ؟

بخش پشتیبانی