logo

آلزایمر و نوروفیدبک

آیا می دانستید؟

آلزایمر، شایع‌ترین نوع “زوال عقل”،  یکی از مشکلات شایع دوران سالمندی است و احتمال ابتلا به آن از سنین ۶۵-۶۰ افزایش می یابد؟

آلزایمر چیست؟

بیماری آلزایمر (Alzheimer’s disease) یا فراموشی، نوعی اختلال عصبی است و به دلیل مرگ سلول‌های مغزی رخ می دهد. این بیماری باعث کاهش تدریجی بافت مغزی، اختلال حافظه و توانایی شناختی در فرد می شود. در بیماری آلزایمر به دلیل از بین رفتن برخی از سلول‌های عصبی، مسیرهای حافظه در مغز دچار اختلال شده و در نتیجه باعث بروز علائمی از جمله از دست دادن حافظه، قدرت قضاوت و استدلال و تغییرات مهم رفتاری در شخص می‌شود.

بیماری ام اس(MS) چیست؟

آلزایمر چه علائمی دارد؟

معمولاً اختلال حافظه به مرور زمان ایجاد شده و پیشرفت می‌کند.

  1. در ابتدا اختلال به وجود آمده در حافظه به وقایع و آموخته‌های اخیر و حافظه کوتاه مدت محدود می‌شود.
  2. به مرور زمان تدریج پیشرفت کرده و خاطرات قدیمی نیز آسیب می‌بینند.
  3. فرد دارای آلزایمر وسایلش را گم می‌کند.
  4. یک سوال را چند بار می‌پرسد
  5. در خرید و پرداخت پول دچار مشکل می‌شود
  6. نمی تواند دوستان و آشنایان را بشناسد
  7. کم‌ کم مسیرش را گم می‌کند
  8. کنترل ادار و مدفوعش را از دست می‌دهد و…

پنج درصد از جمعیت ۶۵ ساله و بالاتر به بیماری آلزایمر متوسط تا شدید مبتلا هستند و  ۱۰ تا ۱۵ درصد سالمندان در همین گروه سنی از بیماری آلزایمر خفیف رنج می‌برند. همچنین این بیماری در زنان شایع تر از مردان است.

آلزایمر چه عوارضی دارد؟

بروز اختلال در حافظه و روند تفکر باعث آسیب عملکردهای اجتماعی و شخصی بیمار نیز شده و در نتیجه ممکن است سبب افسردگی، اضطراب، عصبانیت و پرخاشگری بیمار شود همچنین ممکن است در تکلم و یافتن کلمات مناسب مشکل پیدا کند و در نتیجه کم حرف و گوشه‌گیر شود.

در مراحل بالاتر عوارض آن به صورت اختلال در خواب، سردرگمی، آشفتگی (شامل پرخاشگری، نگرانی، بی قراری، تمایل به زیاد راه رفتن، ریزریز کردن کاغذ یا پارچه و فریاد کشیدن)، خیال پردازی (اعتقاد به چیزهای غیرواقعی) و توهم و هذیان (شنیدن، دیدن یا احساس چیزهایی که آنجا نیستند) بروز می‌کند.

بیماری آلزایمر در نخستین مراحلش معمولا ۱۰ علامت هشدار دارد:

  • اختلال حافظه
  • اختلال در انجام وظایف روزمره
  • گم کردن زمان و مکان
  • اختلال در گفتار
  • اختلال در قضاوت
  • اختلال در تفکر
  • تغییر در خلق و خو
  • جابه‌جا گذاشتن وسایل
  • از دست دادن یا کاهش انگیزه زندگی
  • تغییرات شخصیتی

آشنایی با ربات بیوفیدبک

علت ابتلا به آلزایمر چیست؟

امروزه آلزایمر یکی از بیماری‌هایی است که بسیار مشاهده می شود. طبق آمار جهانی در چندین دهه آینده خطر مرگ و میر بر اثر آلزایمر بیشتر از تصادفات خواهد بود. آلزایمر  به دلیل فقدان استیل کولین به وجود می‌آید. استیل کولین یک ناقل عصبی بسیار مهم است، به طوری که اگر به هر دلیلی میزان آن در سیناپس‌های مغزی کاهش پیدا کند، علایم  آلزایمر پدیدار می‌شوند. این اتفاق می تواند به علت افزایش غلظت استیل کولین استراز(مهارکننده‌ی استیل کولین) و یا کاهش ATP میتوکندریایی باشد.
سلول‌های منطقه هیپوکامپ معمولا استیل کولین بسیاری تولید می‌کنند و هنگامی که سلول‌های این منطقه فاسد شوند این بیماری بوجود می‌آید. کاهش سطح استیل کولین در سیناپس‌ها می‌تواند سلول‌های مغزی یا نرون‌هایی که آسیب دیده‌اند، پلاک‌هایی جمع کنند و و از بین بروند.
پلاک‌های آمیلوییدی به ویژه در لوب پیشانی و هیپوکامپ ایجاد می‌شوند.
همچنین، در صورتی که سلول به مدت طولانی در معرض استرس‌های محیطی مثل گرما، UV و غیره قرار گیرد و یا در سیستم دفاعی آنتی‌اکسیدان بدن اختلالی ایجاد شود، فرد دچار آلزایمر ایجاد می شود.

پیشنهاد میکنیم این مقاله را مطالعه بفرمایید: درباره تشنج تب بیشتر بدانیم!

آلزایمر چگونه درمان می شود؟

تا امروز هیچ راه درمان قطعی برای آن پیدا نشده است و تمامی روش‌های درمانی آن تنها کمی موجب کند شدن پیشرفت آن می شوند. درمان آلزایمر با نوروفیدبک نیز راهی برای جلوگیری از پیشرفت این بیماری و کنترل آن است. اگر با روش درمانی نوروفیدبک آشنا نیستید، می توانید در ابتدا سری مقالات زیر را مطالعه نمایید.

روند درمان آلزایمر با نوروفیدبک به طور مستقیم، با علت به وجود آمدن این اختلال در ارتباط است. بیماری آلزایمر که یک بیماری تحلیل برنده و پیش رونده قوای عقلانی و سیستم عصبی مرکزی انسان است. در واقع بیماری آلزایمر با تحلیل مغز و از بین رفتن اتصال بین سلولی نورون‌های مغزی بروز می‌کند. بنابراین برای درمان آن باید از روشی استفاده کرد که این اتصال‌ها را دوباره برقرار کند و یا روند از بین رفتن اتصال‌ بین سلولی را کم کند.
 همانطور که گفته شد، روش‌هایی که اکنون برای درمان بیماری آلزایمر استفاده می‌شوند، روش‌هایی برای حفظ وضعیت بیمار و جلوگیری از تحلیل بیشتر مغز و از بین رفتن تعداد بیشتری از نورون‌های مغزی و نیز بهبود خفیف اثرات بیماری هستند.
این راه‌ها صرفاً باعث بهبود موقت بیماری و یا جلوگیری از پیشرفت بیشتر بیماری می‌شوند.

راه حل‌های موجود را می‌‌توان به دو دسته درمان‌های دارویی و غیردارویی تقسیم کرد:

درمان دارویی

داروها باعث بهبود خفیف اثرات بیماری، ثبات موقت فرآیندهای شناختی، یا کاهش نرخ کاستی‌های شناختی در برخی بیماران آلزایمری می‌شود. همچنین روش‌های درمان داروئی معمولاً با عوارض جانبی همراه بوده، و همواره احتمال بروز خطرات ناشی از مصرف نادرست دارو در بیماران وجود دارد.

درمان با نوروفیدبک

اهمانطور که می‌دانیم در مغز انسان از سن ۲ سالگی به بعد فرآیند نورون‌ سازی متوقف می‌شود و تمام تغییراتی که در مغز از این سن به بعد ایجاد می‌شود، به علت تغییرات ایجاد شده در ارتباطات بین سیناپسی است.
بنابراین پیدا کردن راهی برای جبران کردن نورون‌های از بین رفته، با استفاده از افزایش ارتباطات بین سیناپسی در نورون‌های سالم می‌تواند به عنوان یک راه‌کار مناسب برای درمان بیماران آلزایمری باشد.
این روش می‌تواند در درمان و پیشگیری از پیشرفت تخریب مغز به بیمار کمک کند، حافظه کوتاه مدت را تقویت کند و از عواملی مانند آلزایمر و فراموشی های آنی پیشگیری کند. 

نوروفیدبک چگونه عمل می کند؟

نوروفیدبک روش درمانی است که با آموزش و شرطی کردن مغز سعی در بهبود اختلالات مغزی دارد. در واقع علم نوروفیدبک بر اساس پیدا کردن ناهماهنگی در امواج مغزی است و از این طریق نوروتراپیست و بیمار را به اصلاح امواج مغزی و بهبود عملکرد مغز هدایت می کند.

به وسیله نوروفیدبک، .

دستگاه نوروفیدبک با دریافت، ثبت و تحلیل امواج مغزی، به نوروتراپیست نشان می دهد که کدام امواج مغزی و در کدام ناحیه سر در شرایط استاندارد خود نیست و دچار اختلال می‌باشد.

سپس این تحلیل‌ها به صورت فیدبک صوتی یا تصویری بر روی کامپیوتر به بیمار نشان داده می‌شود. مثلا این فیدبک به صورت انیمیشن برای بیمار پخش شود.

بیمار با نگاه کردن به صفحه مانیتور رو به روی خودش، سعی در ایجاد تغییرات در انیمیشن مورد نظر می کند و تنها در صورتی ادامه انیمیشن پخش می‌شود که فرد امواج مورد نظر نوروتراپیست را فعال کند.

به مرور زمان این اتفاق باعث شرطی شدن مغز می شود، که امواج در آن ناحیه اصلاح شده و بهبود بسیار خوبی در فرد شکل می‌گیرد.

تاثیر نوروفیدبک بر آلزایمر چقدر است؟

مطالعات نشان می دهند بعد از شروع این بیماری، بهره گیری از نوروفیدبک طی جلسات منظم، می تواند بیماری را تا ۲ سال به تعویق اندازد. 

متخصصان می‌گویند بعد از بروز اولین علائم زوال عقل آلزایمر باید، درمان آلزایمر با نوروفیدبک را شروع کرد. نوروفیدبک می‌تواند به بهبود فراموشی، تغییرات رفتاری، سرگردانی و زوال شناخت کمک کند. همچنین می‌تواند در بهبود عملکرد های شناختی، اضطراب، خلق، گفتار ، بهبود تمرکز و توجه و کیفیت کلی زندگی موثر باشد.

از آنجا که نوروفیدبک تنها گیرنده امواج مغزی است و هیچ موج یا پالسی را به سر وارد نمی کند تا به حال هیچ عارضه جانبی گزارش نشده است.

به کمک نیاز دارید ؟

بخش فروش

به کمک نیاز دارید ؟

بخش پشتیبانی