ذهن نویسی!
دانشمندان دانشگاه استنفورد، موسسه پزشکی هوارد هیوز و دانشگاه براون، یک فناوری رابط کاربری مغز و رایانه (BCI) را ایجاد کردند که با استفاده از هوش مصنوعی، سیگنال های مغزی تولید شده در هنگام مشاهده فرآیند نوشتن توسط شخص را همزمان به متن در رایانه تبدیل می کند. هدف از ساخت این ابزار، بازگرداندن توانایی برقراری ارتباط برای معلولین از طریق متن است.
جدیدترین دستاورد علمی دانشمندان، ترکیبی از تلاش ذهنی و پیشرفته ترین فناوریاست که به مردی که از ناحیه نخاع آسیب دیده و اندام های بی تحرکی دارد، اجازه داده تا با سرعت متناسب با همتایان توانمند خود که در تلفن های هوشمند پیام می فرستند، از طریق متن ارتباط برقرار کند.
این تیم اکنون گزارشی از یک آزمایش را ارائه داده است که در آن یک شرکت کننده فلج در کارآزمایی بالینی با کاشت یک BCI تنها با فکر کردن در مورد حرکات دست در هنگام نوشتن حروف قادر به نوشتن کلمات بر روی کامپیوتر بوده است. این نرم افزار به طور موثر اطلاعات را از BCI رمزگشایی می کرد تا افکار مرد درباره دست خط را به سرعت روی صفحه رایانه نمایش بدهد. در مطالعه گزارش شده، این مرد ۶۵ ساله به تایپ ۹۰ کاراکتر در دقیقه (حداکثر ۱۸ کلمه) دست یافت کهبیش از دو برابر سابقه تایپ با رابط مغز و رایانه(BCI) بود. دقت نوشتن کلمات در این مطالعه ۹۴ درصد بودکه هنگام اضافه کردن سیستم تصحیح خودکار به ۹۹ درصد رسید.
این دستگاه از دو حسگر به نام آرایه های میکروالکترود در نزدیکی بخشی از مغز که برای نوشتن با دست استفاده می شود، درست در زیرسطح مغز استفاده می کند. آرایه ها می توانند سیگنال های حدود ۱۰۰ نورون را اندازه گیری کنند.
در ابتدا تیم تحقیقاتی از مرد خواستند که هنگامی که کامپیوتر عملکرد مغز وی را رصد می کرد، نوشتن هر حرف را با دست تصور کند. اینکار برنامه را برای تشخیص فعالیتهای عصبی مختلفی که هنگام نوشتن هر حرف به صورت مجزا اتفاق می افتد، آموزش می دهد. حروفی که شکل مشابهی داشتند، مانند حروف کوچک “r”، “n”، “h”بیشترین اشتباهات را برایبرنامه ایجاد کرده اند. سرانجام، او می توانست نوشتن کلمات و جملات را تمرین کند و به سوالات محققانپاسخ دهد.
محققین دریافته اند که مغز توانایی تشخیص حرکات ظریف را یک دهه کامل پس از از دست دادن توانایی بدن برای اجرای این حرکات حفظ می کند.حرکات ظریف و پیچیده که شامل تغییر سرعت و مسیرهای منحنی هستند، مانند دست خط، نسبت به حرکات ساده تر با الگوریتم های هوش مصنوعی آسان تر و سریعتر قابل تفسیر هستند.حروف الفبا با یکدیگر متفاوت هستند، بنابراین تشخیص آنها آسان تر است.
قبلا هم هوش مصنوعی به کمک افرادی که توانایی صحبت کردن نداشتند، آمده بود. مشهورترین مورد آن استفان هاوکینگ، دانشمند مشهوری است که به دلیل بیماری ALS توانایی حرکت دادن اندامها و صحبت کردن را از دست داده بود. دانشمندان گیرنده کوچکی روی عینک او کار گذاشتند که حرکات ظریف ماهیچه های صورت او را دریافت کرده و از این طریق می توانست کامپیوتر و صفحه کلید مقابلش را کنترل کند.
اما این بار سیگنال ها مستقیما از مغز فرد دریافت می شود و به او امکان تایپ ایمیل یا هر متن دیگری را می دهد.