از آنجایی که اختلال اوتیسم نشانههای متفاوت و گستردهای دارد و هر فرد دارای اوتیسم الگوی علائم مخصوص به خودش را دارد. شناسایی نشانهها و علائم اوتیسم در بزرگسالی نیز سخت و بلکه حتی سختتر تشخیص اوتیسم در کودکان است. به همین دلیل برای تشخیص این اختلال در بزرگسالان نیازمند به داشتن اطلاعات جامع و کاملی در رابطه با نشانههای اوتیسم در بزرگسالی هستیم.
در سری مقالات قبل دربارهی این صحبت کردیم که اوتیسم چیست؟ و با انواع اختلال اوتیسم آشنا شدیم. نگاهی به میزان شیوع این بیماری در جهان، علت، علائم و نحوه تشخیص آن انداختیم و علائم اوتیسم در کودکان تا سن ۱ سالگی و بعد از آن تا سن ۲ سالگی و ۳ سالگی را مورد بررسی قرار دادیم. در این مطلب نیز با علائم و نشانههای اوتیسم در بزرگسالی آشنا خواهیم شد. سری مقالات قبل را از طریق لینکهای زیر می توانید دنبال کنید.
- اوتیسم چیست؟
- علت اوتیسم چیست؟
- علائم اوتیسم
- تشخیص اوتیسم
- علائم اوتیسم در کودکان تا سن ۱ سالگی
- علائم اوتیسم در کودک یک تا دو ساله
- نشانههای اوتیسم در کودکان سه ساله
علائم اوتیسم در بزرگسالی
همانطور که میدانید، اختلال اوتیسم فقط مختص کودکان نیست و بزرگسالان نیز همچنان در بزرگسالی درگیر این بیماری میمانند. با اینکه علائم اوتیسم اغلب در اوایل کودکی خود را نشان میدهد، اما این اختلال تنها در همان دوران کودکی باقی نمیماند. بلکه اوتیسم چالشی است که فرد در تمام طول زندگی با آن مواجه است و در بزرگسالی هم فرد را همچنان درگیر می کند.
معمولاً تبدیل کودکان اوتیسمی به بزرگسالانی که اوتیسم ندارند، بسیار نادر است. در واقع کودکانی که با اوتیسم دست و پنجه نرم میکنند، ممکن است مهارتهایی به دست آورند و کارهایی انجام دهند، که علامتهای اوتیسمی شان کمتر نشان داده شود.
اما در بزرگسالی همچنان با این مشکل مواجه هستند و میتوان گفت متاسفانه کودکی که اوتیسم دارد با گذشت زمان به یک بزرگسال معمولی تبدیل نمیشود.
اختلال طیف اوتیسم (ASD) یک اصطلاح عمومی برای مجموع اختلالهای رشد مغز در سطوح مختلف، تعاملات اجتماعی، ارتباطات کلامی و غیر کلامی و رفتارهای تکراری است.
بسیاری از علائم اوتیسم در بزرگسالی در درجه اول با چالشهای اجتماعی و رفتاری مشخص میشود. فردی که مبتلا به ASD است، معمولاً دچار ضعف در احساسات اجتماعی متقابل و رفتارهای ارتباطی غیرکلامی است و همچنین این افراد در توسعه، درک و حفظ روابط دچار کمبود هستند. چالشهای مرتبط با این بیماری عبارتند از:
تفاوت در نحوه درک این افراد از محیط پیرامون خود
وجود موانع ارتباطی با دیگر افراد به دلیل چگونگی پردازش و تبدیل اطلاعات به کلام
تکرار الگوهای رفتاری مشخص که ممکن است با تعاملات اجتماعی و کیفیت زندگی تداخل داشته باشند.
هیچ کدام از دو فرد مبتلا به اختلال طیف اوتیسم علائم کاملاً یکسانی ندارند.
به طور کلی میتوان گفت اکثر کودکان علائم اوتیسم را در سنین ابتدایی زندگی نشان میدهند. تعداد کمی از کودکان به صورت طبیعی در سنین نوزادی رشد کرده و سپس بین ۱۸ تا ۲۴ ماهگی در یک دوره برگشتی قرار میگیرند، این دوره زمانی است که آنها دچار علائم اوتیسم میشوند. دو شاخصه مختلف افراد مبتلا به اوتیسم در بزرگسالیASD:
۱- ارتباطات و تعاملات اجتماعی مداوم
۲- الگوهای محدود و تکراری رفتار خاص
برخی از مشکلاتی که افراد مبتلا به اوتیسم در بزرگسالی با آن روبهرو میشوند:
انزوا و مشکلات اجتماعی
مشکلات ارتباطی
مشکلات مالی
نبود حمایت به همراه مراقبت شخصی
بیدفاع بودن
مسکن و امکانات بهداشتی ناکافی
کمبود شغل
علائم اوتیسم در بزرگسالی
بزرگسالان مبتلا به اوتیسم، اکثراً با مشکلاتی در روابط و تعاملات اجتماعی مواجهاند. در بزرگسالانی که از اوتیسم خفیف رنج میبرند، ممکن است در ارتباطات پایه مشکلی نداشته باشند، اما در زبان بدن و صورت کمی دچار مشکل هستند.
این افراد لحن صحبت کردن دیگران را درک نمیکنند و صرفاً ظاهر حرفهای اطرافیان را متوجه میشوند. آنها با ارتباط چشمی، درک دید و تفکر اطرافیان و ابراز احساسات و همدلی مشکل دارند.
در نتیجه این مشکلات ارتباطی، اکثر بزرگسالانی که دچار اتیسم هستند خیلی اجتماعی نیستند و دوستان زیادی ندارند.
به طور معمول، اوتیسم در کودکان نوپا اغلب به سادگی و درستی تشخیص داده میشود، ولی کشف علائم اوتیسم در بزرگسالی به این راحتی نیست.
دانستن در مورد اوتیسم در بزرگسالی میتواند، زمینهای باشد جهت اینکه بتوانیم گزینههایی برای راهکارهای درمانی آنها پیدا کنیم.
کودکان اوتیسم وقتی وارد سن بزرگسالی میشوند، ممکن است به کمک بیشتری نیاز داشته باشند. در واقع افراد بزرگسالی که با اوتیسم دست و پنجه نرم میکنند، بیشتر از کودکان با این اختلال روبرو خواهند بود. در ادامه با برخی از علائم و نشانههای اوتیسم در بزرگسالی آشنا می شویم.
فراموش نکنید داشتن ۱ یا ۲ نشانه، برای اینکه فرد را مبتلا به اوتیسم بدانید کافی نیست. اما اگر چندین علامت مختلف از موارد زیر را در فرد میبینید، احتمال ابتلا به اوتیسم باشد وجود دارد:
علائم اوتیسم: ۱- مشکلات در روابط اجتماعی
یکی از نشانههای اوتیسم در بزرگسالی دشواری در برقراری ارتباطات صمیمی و نزدیک با دیگران است. این اختلال میتواند توانایی دوستیابی این افراد را شدیداً تحت تاثیر قرار دهد.
همچنین آنها در گوش دادن به دیگران و تجزیه و تحلیل فرایندهای محیطی مشکل داشته و دارای محدودیتهای زبانی در سخن گفتن هستند.
علاوه بر این رفتارهای خاص و غیرعادی آنها باعث محدودیتهایی در ایجاد دوستی با دیگران میشود. این ویژگیها باعث میشود که مبتلایان به اوتیسم نسبت به دوستی چندان راغب نباشند و همیشه در این مورد، عقبنشینی کنند.
علائم اوتیسم: ۲- مشکلات در روابط عاطفی
همانطور که برقراری روابط اجتماعی و دوستی برای افراد اوتیسم سخت است، ایجاد ارتباطات عاطفی و عاشقانه نیز برای این افراد بسیار دشوار است.
یکی از دلایل آن این است که ادامه دادن ارتباطات منظم و دائمی میتواند برای این افراد تقریباً غیر ممکن باشد و روابط عاشقانه در کل نوعی ارتباط منظم و هدف مند است که نیاز به گستره ارتباطی وسیعی دارد.
همچنین شخص مبتلا به اوتیسم در درک ارتباطات غیرکلامی ضعیف است و مهارتهای مورد نیازی که اغلب برای برقراری رابطه صمیمانه مورد نیاز است نداشته باشد.
علاوه بر آن فرد ممکن است درک درست و بالغی از معیارهای جنسی نیز نداشته باشد. در نتیجه، در شکلدهی به روابط عاطفی و عاشقانه و ازدواج نیز موفق عمل نمیکند.
علائم اوتیسم: ۳- مشکل در ارتباط غیر کلامی
بسیاری از بزرگسالان مبتلا به اوتیسم در ارتباط غیر کلامی دچار چالشهای جدی میشوند. آنها همچنین در ارتباط چشمی نیز کمترین عملکرد را دارند.
این افراد در خواندن چهره و حالات مختلف افراد دچار مشکل اند و همیشه این احساس را دارند که چیزی را در فرایند ارتباط و تعامل خود گم کرده اند. این افراد به درستی نمیتوانند دیگران را تعبیر و تفسیر کنند.
علائم اوتیسم: ۴- اختلال در پردازش حسی
یکی از نشانههای اوتیسم در بزرگسالی وجود اختلال در پاسخگویی به محرکهای حسی است. این افراد نسبت به محرکهای مختلف، یا حساسیت کافی را ندارند و یا اینکه حساسیت بیش از اندازه دارند. به این مشکل، اختلال پردازش حسی یا اختلال یکپارچگی حسی میگویند.
در واقع آنها در تعامل با محیط و دیگران مشکل دارند. ملاقات با افراد جدید، دریافت اطلاعات حسی جدید مانند بوها، صداها، نورها و انواع ورودیهای مختلف ادراکی و دیداری میتواند باعث مشکلاتی در آنها شود، زیرا افراد «اوتیستیک» قادر به پردازش این ورودیهای حسی به درستی نیستند.
علائم اوتیسم: ۵- نداشتن همدردی
مشکل دیگری که افراد مبتلا به اوتیسم با آن مواجه هستند این است که نمیتوانند، به درستی با دیگران همدردی کنند و در به اشتراکگذاری احساسات خود مشکل دارند.
بسیاری از افراد اتیستیک برای فهمیدن دیدگاه دیگران دچار کشمکش هستند. آنها نمیتوانند خواستهها یا احساسات و یا افکار دیگران را درک کنند و از نقطه نظر دیگران به موضوعات نگاه کنند.
در نتیجه آنها فاقد حس همدردی و همراهی بوده و برای حضور در اجتماع با چالشهایی روبهرو هستند، که نشأت گرفته از ناتوانی آنها در مشارکت گروهی و تعامل با دیگران است.
علائم اوتیسم: ۶- مشکلات زبانی
بر اساس آمار حدود ۴۰ درصد از افراد مبتلا به اوتیسم کلام ندارند و در حوزه گفتار دچار مشکل هستند، یا اینکه هیچ گاه حرف زدن را یاد نمیگیرند.
بنابراین اگر فرد بزرگسالی به طور کامل حرف نزند یا اینکه نتواند به درستی حرفزدن خود را مدیریت کند، احتمال دارد به اوتیسم مبتلا باشد.
از نشانههای این ناتوانی میتوان به این موارد اشاره کرد: دشواری در پیگیری یک گفتگو، وجود مشکل در ابراز نیازها و ناتوانی در پردازش تفکرات.
علائم اوتیسم: ۷- محدوده علایق کم و غیرعادی
یکی دیگر از نشانههای اوتیسم در بزرگسالی دایرهی علایق محدود و به نوعی می توان گفت بیعلاقگی نسبت به موضوعات مختلف است. به عنوان مثال آنها در برخی از زمینههای خاص مانند: هوانوردی، مهندسی، ریشهشناسی لغات یا تاریخ اطلاعات فراوانی دارند.
این تمرکز بیش از حد بر روی یک موضوع، برای افراد اتیستیک بسیار لذت بخش است، اما همین موضوع میتواند چالشهای بزرگی برای فرد ایجاد کند.
علایق و تمرکز شدید نسبت به یک موضوع خاص باعث درگیری بسیار زیاد ذهنی با آن موضوع میشود و عملاً فرد از سایر مسائل غافل میمانند و هیچ توجهی به چیزهای دیگر ندارند. همین مسئله باعث محدود شدن تمایلات اجتماعی و ارتباطی فرد با دیگران میشود.
علائم اوتیسم: ۸- رفتارهای تکراری
تکرار واژهها، جملات و رفتارها در طول روز باعث احساس آرامش در افراد اوتیسمی میشود. به نظر می آید که این رفتارهای روتین و قابل پیش بینی فرد را تحت کنترل خود دارد.
این ویژگی نیز یکی دیگر از دلایلی است که مانع از حضور آنها در اجتماع و مکانهایی میشود که نیاز به برقراری تعامل و ارتباط با سایرین وجود دارد.
پیشنهاد میکنم این مقاله را مطالعه کنید درمان اوتیسم با ۴ شیوه مهم و تاثیر گذار
علائم اوتیسم: ۹-تأکید بر عادتها
بزرگسالان اوتیسمی نمیتوانند از عادتهای روزمرهی خود دست بردارند و وقتی که در برنامه شان تغییر کوچکی رخ دهد، دچار اضطراب شدیدی میشوند. برای مثال یک بزرگسال مبتلا به اوتیسم ممکن است به راحتی قادر به پیروی از یک برنامه سفر و جمعآوری وسایل مورد نیاز سفر نباشد. میل آنها به تکرار و عادتها به این شکل بروز مییابد:
- بیمیلی و بیعلاقگی نسبت به سفر
- ناتوانی در رفتن به رستورانهای جدید و امتحانکردن غذاهای متنوع
- پایبندی به برنامهای ثابت در هر روز
- احساس ناراحتیدر هنگام خارجشدن از برنامههای روزانه و عادتهای همیشگی
- ناراحتی در هنگام تغییر کردن برنامهها
علائم اوتیسم : ۱۰- اضطراب:
آمارها نشان میدهد بیش از ۷۰ درصد از افراد اتیسمی با مشکلات خواب دست به گریبان اند و این میتواند به دلیل مشکلات حسی افراد اتیستیک باشد. در واقع اوتیسم در بزرگسالی با مشکلات خواب و اضطراب همراه است.
اضطراب یکی از مشکلات شایع در میان بزرگسالان مبتلا به اوتیسم است. این اضطراب ممکن است شامل این موارد شود: اختلال در توجه و تمرکز، مشکل در کنترل خلق و خو، اشتغال ذهنی به یک موضوع و افسردگی.