logo

پروتکل شاخص توجه

پروتکل شاخص توجه :

 

اگر نسبت تتا به بتا در کودکان بیشتر از ۳-۲٫۵ و در بزرگسالان بیشتر از ۲ باشد نشان دهنده اختلال توجه است.

روش کار:

  • ثبت تک کانال تک قطبی در مکان CZ
  • ثبت در حالت پایه با خیره نگه داشتن چشم به یک نقطه
  • با چشم خواندن (متن طوری انتخاب شود که بیمار قادر به خواندن آن باشد)
  • گوش دادن
  • نقاشی کشیدن
  • به دست آوردن نسبت تتا به بتا در چهار وضعیت مختلف
  • میانگین نسبت تتا به بتا در چهار وضعیت مختلف
  •  تتا ۸-۴ هرتز و بتا ۲۱-۱۶ مد نظر می‌باشد.

با پروتکل شاخص توجه و برای به دست آوردن شاخص توجه ابتدا پروتکل Evaluation- Attention Index AT را از منو‌ی Template گزینه Open  انتخاب می‌کنیم.

دستگاه را روشن کرده، سپس از منو‌ی Device گزینه eDevice را انتخاب می‌کنیم و در پنجره سمت راست روش نصب دستگاه به نرم افزار را انتخاب می‌کنیم.

مثلاً از روش USB نام دستگاه USB@eWave8e19101 و از طریق بلوتوث نام دستگاه BT@eWave8d19101-55354247809 به این صورت نمایش داده می‌شود، که اعداد نشان داده شده در هر دو در دستگاه‌های مختلف متفاوت و متغیر است. (شماره سریال دستگاه)

کابل EXG را به پورت A دستگاه وصل می‌کنیم.

الکترودها را مطابق شکل زیر (شکل راهنمای نشان داده شده در پانل Image ) مونتاژ می‌کنیم.

پروتکل شاخص توجه

 

– الکترود سبز یا Reference (مرجع) کانال ۱ به گوش راست

– الکترود قرمز یا Active (فعال) کانال ۱ به نقطه Cz

– الکترود مشکی یا Ground (زمین) به گوش چپ     

از منو‌ی دستور بر روی دکمه Play کلیک می‌کنیم، تا شکل موج را ببینیم. بعد از امتحان کردن EMG (فشار دادن فک‌ها و پلک زدن برای مشاهده آرتیفکت ماهیچه‌ای فک‌ها و دیدن پلک‌ها) و در صورت نداشتن نویز دکمه STOP را می‌زنیم، تا نشان دادن موج متوقف شود.

سپس تیک گزینه Save Enable را می‌زنیم، تا رکورد جاری را برایمان ذخیره کند. بعد از آن در منو‌ی User نام مراجع مورد نظر را  از قسمت Select Client انتخاب می‌کنیم و در قسمت Comment یک کامنت دلخواه برای ثبت وارد می‌کنیم (برای اطلاعات بیشتر از قسمت > User منوها > محیط نرم افزار>  eProbe) و دکمهok  را می‌زنیم.

بعد از انجام کارهای ذکر شده از منو‌ی دستور بر روی دکمه Play کلیک می‌کنیم، تا شکل موج را ببینیم و ذخیره کنیم.

در قسمت بالا نوار دستور زمان سپری شده از ثبت، میزان شارژ دستگاه و نام مراجعی که ثبت جاری برای او ذخیره می‌گردد را می‌توان دید.

برای انجام هر یک از رویدادهای ثبت یک دکمه در قسمتEvent  به نام آن رویداد اختصاص داده شده است برای آشنایی با رویدادها به قسمت (> Device> Event منوها > محیط نرم افزار > eProbe)  مراجعه کنید.

 

پیشنهاد میکنم آموزش: پروتکل ارزیابی نیمکره راست و چپ ، را مطالع کنید

با کلیک بر روی دکمه EF رویداد چشم ثابت آغاز می‌شود و به مدت ۲ دقیقه ثبت این رویداد طول می‌کشد. در این مدت مراجع باید به یک نقطه ثابت خیره شود و سعی کند تا حد امکان پلک نزند.

برای این که مدت این ثبت کوتاه‌تر باشد، می‌توان برای خاتمه ثبت این رویداد مجدداً بر روی دکمه EF  کلیک کرد تا رویداد پایان یابد و بعد بر روی دکمه بعدی کلیک کنیم، تا رویداد بعدی آغاز گردد. در غیر این صورت بعد از ۲ دقیقه رویداد EF پایان یافته و رویداد SR  آغاز می‌گردد.

با کلیک بر روی دکمه SR رویداد خواندن بی صدا (با چشم خواندن) آغاز می‌شود و به مدت ۲ دقیقه ثبت این رویداد طول می‌کشد. در این مدت مراجع باید به یک متن را به صورت بی‌صدا بخواند، متن باید خنثی باشد و بار هیجانی نداشته باشد و متناسب با سن و سطح سواد مراجع باشد.

برای اینکه مدت این ثبت کوتاه‌تر باشد، می‌توان برای خاتمه ثبت این رویداد مجدداً بر روی دکمه SR کلیک کرد تا رویداد پایان یابد و بعد بر روی دکمه بعدی کلیک کنیم، تا رویداد بعدی آغاز گردد. در غیر این صورت بعد از ۲ دقیقه رویداد SR پایان یافته و رویداد LI آغاز می‌گردد.

با کلیک بر روی دکمه LI رویداد گوش دادن آغاز می‌شود و به مدت ۲ دقیقه ثبت این رویداد طول می‌کشد. در این مدت مراجع باید به متنی که شما برای او می‌خوانید، گوش دهد بخواند.

متن باید خنثی باشد و بار هیجانی نداشته باشد و متناسب با سن و سطح سواد مراجع باشد. برای اینکه مدت این ثبت کوتاه‌تر باشد، می‌توان برای خاتمه ثبت این رویداد مجدداً بر روی دکمه LI کلیک کرد تا رویداد پایان یابد.

بعد بر روی دکمه بعدی کلیک کنیم، تا رویداد بعدی آغاز گردد. در غیر این‌ صورت بعد از ۲ دقیقه رویداد LI  پایان یافته و رویداد DR  آغاز می‌گردد.

با کلیک بر روی دکمه EC رویداد چشم بسته آغاز می‌شود و به مدت ۲ دقیقه ثبت این رویداد طول می‌کشد. در این مدت مراجع باید چشم‌های خود را ببندد.

برای اینکه مدت این ثبت کوتاه‌تر باشد می‌توان برای خاتمه ثبت این رویداد مجدداً بر روی دکمه EC  کلیک کرد، تا رویداد پایان یابد و بعد بر روی دکمه بعدی کلیک کنیم، تا رویداد بعدی آغاز گردد. در غیر این صورت بعد از ۲ دقیقه رویداد EC  پایان می‌یابد.

بعد از اتمام رویداد چشم بسته بر روی دکمه STOP بروی نوار دستور کلیک کنید تا ثبت جاری پایان یابد.

 

آنالیز سیگنال ثبت شده در پروتکل شاخص توجه :

بر روی تب Analyse در نوار دستور کلیک کنید، تا  اسکوپ Analyse باز شود. دو راه برای آوردن موج ذخیره شده بر روی اسکوپ وجود دارد:

در بالای صفحه اسکوپ سمت چپ بر روی آیکون کلیک کنید، تا آخرین موج ثبت شده روی اسکوپ قرار گیرد.

در بالای صفحه اسکوپ سمت چپ بر روی آیکون کلیک کنید، تا وارد پنجره Add User شوید و با انتخاب نام مراجع از قسمت Select Client ثبت‌های مربوط به او را در قسمت Client Recordings مشاهده کنید.

با انتخاب ثبت مورد نظر Comment مربوط به آن ثبت که در زمان ذخیره اضافه کرده بودید، در قسمت Comment نمایش داده می‌شود.

توجه: ثبت‌ها بر اساس تاریخ و ساعت به ترتیب صعودی قرار دارند.

برای لود شدن ثبت انتخاب شده بر روی اسکوپ آنالیز بر روی دکمه Ok کلیک کنید، تا پنجره Add User بسته شود.

بعد از دیدن ثبت بر روی اسکوپ کلیک راست کرده و از پنجره ظاهر شده گزینه Artifact Remove را انتخاب و مقدار آن را از قسمت سمت راست بر روی عدد ۱۰۰ قرار دهید.

 

برای اطلاعات بیشتر به قسمت زیر مراجعه کنید:

 

(تنظیمات اسکوپ آنالیز <اسکوپ آنالیز < تب آنالیز >  آیتم‌های نرم افزار > محیط نرم افزار >  eProbe)

با حرکت دادن موس بر روی موج می‌توان مارکرهای آغاز و پایان هر رویداد را دید. توضیحات بیشتر در:

(> Device >Event منوها >محیط نرم افزار > eProbe)

برای به دست آوردن مقادیر (دامنه) از باندهای دلخواه (فرکانس) بر روی اسکوپ کلیک راست کرده و بر روی گزینه Band کلیک می‌کنیم و از قسمت سمت راست موج تتا با فرکانس (۴-۸ هرتز) و موج LowBeta با فرکانس (۱۶-۲۱ هرتز) را انتخاب می‌کنیم. برای اطلاعات بیشتر به قسمت زیر مراجعه کنید:

 

(تنظیمات اسکوپ آنالیز <اسکوپ آنالیز < تب آنالیز >  آیتم‌های نرم افزار > محیط نرم افزار >  eProbe)

در قسمت سمت راست اسکوپ ابتدا نام رویداد و زمان آغاز و پایان رویداد نوشته شده و در زیر آن مقادیر (دامنه) فرکانس‌های آمده است.

 

EF1.2-60.8      s

(Theta           (۴-۸

۸٫۷۳۷µv

(LowBeta2      (۱۶-۲۱

۴٫۹۲۹µv

به عنوان مثال در نمونه بالا رویداد چشم ثابت EF  از ثانیه ۱.۲ شروع شده و تا ثانیه ۶۰.۸ طول کشیده یا پایان یافته و مقدار موج تتا ۸.۷۳۷ میکرو ولت و مقدار موج بتا ۴.۹۲۹ میکرو ولت است.

اعداد مربوط به تتا و بتای به دست آمده از هر رویداد را در جدول زیر در برگه  وارد کنید.

برای این کار از آیکون کپی در سمت چپ بالای اسکوپ می‌توانید استفاده کنید. برای اطلاعات بیشتر به قسمت (تنظیمات اسکوپ آنالیز <اسکوپ آنالیز < تب آنالیز >  آیتم‌های نرم افزار > محیط نرم افزار >  eProbe) مراجعه کنید.

توزیع نرمال باندهای فرکانسی در حالت چشم بسته از ناحیه Cz مقدار آلفا بیشتر از تتا و تتا بیشتر بتا است.
توزیع نرمال باند فرکانسی در حالت چشم باز از ناحیه Cz زمانی که چشم باز است دامنه امواج آلفا کاهش میابد (این تغییر فعالیت انسداد آلفا نامیده می‌شود) دامنه آلفا و تتا در فرد بزرگسال تقریباً مشابه است.

به کمک نیاز دارید ؟

بخش فروش

به کمک نیاز دارید ؟

بخش پشتیبانی