چست لید یا Chest Lead که نام دیگر آن نیز چست الکترود است، از لوازم جانبی سیستم مانیتورینگ قلب و علائم حیاتی است و در بیوفیدبک نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
معمولاً پیش میآید بیمارانی که در بیمارستان بستری هستند چه بزرگسال باشند چه اطفال، نیاز به گرفتن نوار قلب دارند تا پزشک عملکرد قلب آنها را بررسی و در صورت نیاز کنترل نماید.
یا در بخش مراقبتهای ویژه به دستگاه مانیتورینگ علائم حیاتی، برای آگاهی از وضعیت بیمار متصل میشوند. برای این که این دستگاهها به بیمار متصل شوند، باید سیم دستگاه مانیتور قلب را به قفسه سینه بیمار وصل کرد که برای این منظور از چست لید کمک گرفته میشود
پیشنهاد میکنیم این مقاله را مطالعه کنید:کلاه نقشه مغزی(QEEG)
سیستم مانیتورینگ علائم حیاتی
دستگاه مانیتور علائم حیاتی، سیستمی است که علائم حیاتی بیمار را به طور مستمر نمایش میدهد. در واقع این دستگاه تمامی اطلاعات مربوط به علائم حیاتی یک بیمار را جمعآوری کرده و آنها را بر روی صفحه نمایش نشان میدهد.
آنگاه در شرایطی که بیمار وارد وضعیت نامطلوب میشود، هشدارهای لازم را به تیم پزشکی میدهد.
به طور کلی میتوان گفت که دستگاه مانیتورینگ مجموعهای است از سیستمهایی که، برای کنترل علائم حیاتی بیمار در یک جا جمع شده است.
این دستگاه برای بیمارانی که در حالت نامتعادل (un stable) به بیمارستان مراجعه میکنند، بیماران بستری در بخشهای CCU و ICU و بیمارانی که تحت اعمال جراحی با ریسک بالا قرار میگیرند، از جمله مواردی هستند که برای آنها استفاده میشود.
مانیتور بیمار، پارامترهای بسیاری را از بیمار با استفاده از روشهای مختلف ثبت میکند. این پارامترها شامل:
- الکتروکاردیوگرام
- فشار خون تهاجمی
- فشار خون غیرتهاجمی
- دمای بدن (درجه سیلسیوس)
- سطح اشباع اکسیژن خون
- برونده قلبی (لیتر بر دقیقه)
- نرخ ضربان قلبی (ضربان بر دقیقه)
- نرخ تنفس (ضربان بر دقیقه)
- میزان گازهای تنفسی (درصد یا بخشی از فشار بر حسب میلی متر جیوه)
- میزان گازهای خونی و فشار خون
چست لید چیست؟
نام دیگر چست لید (Chest Lead)، چست الکترود است. چست لید، وسیلهای است که به وسیلهی آن مولدهای دستگاه مانیتور قلب به بدن وصل میشوند و نوسانات و سیگنالهای قلب را به دستگاه مانیتور قلب انتقال میدهند.
از چست لید در واقع برای متصل کردن سیم دستگاه مانیتور قلب به قفسه سینه بیمار، جهت نمایش سیگنالهای قلبی در دستگاه مانیتور قلب استفاده میشود. چست لید به طور کلی، به چسبهایی گفته میشود که به آنها الکترودهای دستگاه مانیتور قلب متصل میشود.
این الکترودها، نحوهی تپش قلب و ضربان قلب را به دستگاه مانیتور قلب بدون کوچکترین نویزی انتقال میدهد. این چسبها قطعهای یک بار مصرف است که در پزشکی در دستگاه مانیتور قلب، مورد استفاده قرار میگیرد و بدون این قطعه یک بار مصرف امکان بررسی شرایط قلبی بیمار نیست.
نحوه کارکرد آن اینگونه است که چست لید بر روی قفسه سینه بیمار چسبانده میشود و سیگنال قلب را به کمک دکمه فلزی خود که با روکش نقره پوشانده شده است، دریافت کرده و از طریق سیم رابط به مانیتور انتقال میدهد و این گونه سیگنال قلب برای پزشک قابل مشاهده میشود.
جنسهای این چست لیدها ممکن است کاغذ، فوم و یا پلاستیک باشند که در برابر جریان الکتریکی مقاومت بسیار کمی دارند و سیگنال را بدون پارازیت برای مشاهده به مانیتور انتقال میدهند.
بهترین مزیتی که این چسبها به خود اختصاص داده اند، ضد حساسیت بودن آنها و اینکه در مدت زمان طولانی می تواند بر روی پوست قرار بگیرد. چون در ساخت چست لیدها از لاتکس وPVC استفاده نمی شود، آنها به صورت ضد حساسیت هستند.
ژلی که با این وسیله پزشکی مورد استفاده قرار میگیرد ممکن است مایع و یا جامد باشد که هر کدام در مکان و وقت خاصی مورد استفاده قرار میگیرد.
بعد از استفاده از این چسبها و جدا کردن آنها از بدن دیگر نمیتوان از آنها استفاده کرد و همانطور که گفتیم این چسبها یک بار مصرف هستند.
برخی از دستگاههای هولتر ۲۴ ساعته و سیستمهای تست ورزش، هنگام استفاده پارازیت ایجاد میکنند. این به دلیل کیفیت پایین و نداشتن چسبندگی لازم چست لید آنها است.
کیفیت و چسبندگی چست لید دارای اهمیت فوق العاده ای است، بنابراین بهتر است از چست لیدهای با کیفیت بالا که توسط برندهای مطرح ساخته میشوند استفاده کنید تا سیگنالی بدون پارازیت داشته باشید.
ویژگیهای چست لید
- چست لید در برابر آب، مایعات و تعرق نفوذ ناپذیر است.
- قابلیت تنفس پوستی به هنگام استفاده
- مقاومت پایین هیدرو ژل جامد جهت بهبود انتقال امواج
- انتقال امواج کاردیوگرافی با کیفیت بالا
- مقرون به صرفه
- عدم کاهش خاصیت چسبندگی
- عدم وجود لاتکس وبدون pvc
- عدم بروز آلرژی و تحریک پوست
- برای انجام تست ورزش می توان از چست الکترود استفاده نمود.
- قابل ارائه در دو نوع بزرگسال و کودکان
- بسته بندی مناسب و آسان جهت استفاده
کاربرد چست لید
از چست لیدها در برخی از موارد زیر استفاده میشود:
- تستهای ورزش
- بررسی شرایط قلبی
- برای بررسی کارایی عضله قلبی
- در اتاق عمل
- بعد از عمل جراحی
- CCU
- ICU
- هولتر
- اورژانس
- مانیتورینگ کوتاه و بلند مدت
- بخشهای ویژه
محل قرارگیری لیدهای سینهای
- V1 – چهارمین فضای بین دندهای در لبه راست استخوان جناغ
- V2 – چهارمین فضای بین دندهای در لبه سمت چپ استخوان جناغ
- V4 – پنجمین فضای بین دندهای رو خط میان ترقوهای
- V3 – حد وسط بین لیدهای V2 و V4
- V5 – در سطح افق لید V4 در خط قدامی زیر بغل
- V6 – در سطح افقی لید V4 در خط میانی زیر بغل
پیشنهاد میکنم این مقاله را مطالعه کنید: انواع دستگاه نوروفیدبک