درمان بیش فعالی کودکان روشهای متنوعی دارد که روان درمانی یکی از این شیوهها است، که به عنوان مکمل در کنار دارو و سایر روشهای درمانی به کار می رود.
در مطلب قبل درباره انواع روشهای درمان بیش فعالی صحبت کردیم، که در مقاله درمان بیش فعالی میتوانید آن را مطالعه کنید. در این مطلب نیز به صورت مختصر شما را با درمان بیش فعالی کودکان به شیوه روان درمانی آشنا می کنیم.
پیشنهاد میکنیم این مقاله را مطالعه کنید: درمان وسواس با نوروفیدبک
عوارض اختلال بیشفعالی در صورت عدم درمان
کودکان بیشفعال زندگی را برای والدین سخت میکنند و احتمالاً خودشان نیز در دوران مدرسه دچار افت عملکرد تحصیلی و تربیتی خواهند شد.
معمولاً در محیط مهد و مدرسه با همسالان درگیری دارند و در آینده عزت نفس پایینی خواهند داشت و در برقراری ارتباط با بزرگسالان دچار مشکل میشوند.
در صورتیکه به درمان اختلال بیش فعالی کودک توجه لازم نشود، کودک با مشکلاتی همچون افت تحصیلی، کاهش عزت نفس و اعتماد به نفس، احساس بی لیاقتی، سر خوردگی، ناامیدی و افسردگی مواجه میشود.
عدم درمان بیش فعالی در بزرگسالی با عوارضی مانند کسب حقوق پایینتر از میانگین جامعه، بروز تخلفات بیشتر و تصادفات مکرر رانندگی همراه است.
همچنین امکان ریسک ابتلا به اعتیاد یا سایر رفتارهای بزهکارانه در بزرگسالی این کودکان بیشتر میشود. همچنین در صورت عدم درمان، ممکن است با سایر اختلالات روانپزشکی مانند افسردگی، اضطراب، لکنت زبان، اقدام به اعمال مخربی مانند مخالفت و گستاخی با بزرگترها روبرو خواهیم شد.
همچنین این اختلال در بزرگسالی نیز باعث تاثیر منفی بر روابط زناشویی شخص میشود، از جمله این مشکلات می توان به موارد زیر اشاره کرد:
o احساس خشم، ناامیدی و رفتار نامناسب عاطفی در روابط زناشویی
o نداشتن حواس و تمرکز کافی
o از دست دادن شریک زندگی
o احساس ناامیدی و عصبانیت
o بروز احساس ناخوشایند به دلیل توجه نکردن شریک زندگی
o افزایش تحریک پذیری و سردرگمی
o احساس ناامیدی و اعتماد به نفس برای لایق شریک زندگی بودن
o شکست در شروع یک رابطه خوب
o احساس اضطراب یا اشتیاق افراطی
o علائم مانند فراموشکاری و مشکلات در رفتار در کنار شریک زندگی
با توجه به این موضوعات به موقع درمان نکردن اختلال بیش فعالی در سنین کودکی، میتواند دامنه این اختلال را به سنین بزرگسالی نیز کشانده و در روند زندگی بزرگسالان نیز اخلال ایجاد کند.
پیشنهاد میکنیم این مقاله را مطالعه کنید: انواع بیش فعالی
درمان بیش فعالی کودکان با روان درمانی
بسیاری از والدین کودکان مبتلا به بیش فعالی تصور میکنند آنها اخلالگر و یا شرور هستند و به دلیل اینکه فکر میکنند رفتارهای آنها غیراخلاقی است. به همین دلیل کودک را نزد یک روان درمانگران میبرند.
البته که باید بدانید، درمان بیش فعالی کودکان با روان درمانی تاثیر فراوانی بر روی فرآیند درمان این کودکان دارد. روان درمانگران بر روی رفتارهای این کودکان کار میکنند و سعی میکنند با شرطی سازیهای مختلف رفتار آنها را تغییر دهند.
روان درمانی مکانیزمی شبیه به عمل نوروفیدبک دارد، با این تفاوت که سعی درمانگر بر این است که رفتارهای مختلف را مرحله به مرحله اصلاح کند.
معمولاً روان درمانگران با دادن تکالیف مختلف به کودک مبتلا به کمبود توجه-بیش فعالی در محیطهای خارج از کلینیک، سعی میکنند تا الگوی رفتاری افراد را تغییر دهند و در نهایت آنها را به افرادی بهنجار و طبیعی نزدیک کنند.
تقویت اعتماد به نفس برای آنهایی که بیماری بیش فعالی دارند هدف مهمی است. این بیماران تصور میکنند که بهتر از اینکه هستند نمیشوند و بیشتر از این نمیشود کاری انجام داد.
اگر آنها مرتب شکست بخورند و سرخورده شوند دیگر برایشان مسلم میشود که قادر به انجام کاری نیستند، این افراد از خود انتقاد میکنند و در مورد آینده منفی فکر میکنند و به این دلیل تواناییهای خود را باور ندارند.
درمان بیش فعالی کودکان با روان درمانی بخش مهمی از فرآیند درمان بیش فعالی است. با روان درمانی شخص اعتماد به نفس پیدا میکند، خود را بهتر میبیند و احساس خوبی دارد و اقدامات اساسی در بهبود وضع زندگی خود انجام میدهد.
در این روش میتوان بدون استفاده از داروها، علائم و نشانههای بیش فعالی را کاهش داد. انواع مختلفی از رواندرمانی برای اختلال بیش فعالی مورد آزمایش قرار گرفته است، اما تحقیقات نشان میدهند که همه رواندرمانیها ممکن است برای درمان علائم ADHD اثربخش نباشند.
با این حال، افزودن درمان روانشناختی به برنامهی درمانی ADHD میتواند به بیماران و خانوادهها کمک کند که با چالشهای روزمره خود راحتتر مقابله کنند.
درمان بیش فعالی کودکان و نوجوانان با روان درمانی
والدین و معلمان میتوانند از طریق ارائه دستورالعملهای لازم، نظیر تنظیم یک برنامه روزانه، چینش آیتمهای روزمره، بکارگیری مشق شب و استفاده از جایزه و پاداش در زمانی که دستورالعملها دنبال میشوند، به سازماندهی کودکان و نوجوانان مبتلا به ADHD کمک کنند.
درمان بیش فعالی بزرگسالان با روان درمانی
یک تراپیست یا متخصص بهداشت روانی مجاز میتواند به بزرگسالان مبتلا به ADHD کمک کند که با تنظیم یک برنامه روزانه و تقسیم کارهای بزرگ به کارهای کوچک و قابل مدیریت، به زندگی خود سر و سامان دهند.
در درمان بیش فعالی کودکان با روان درمانی، درمانهای زیر برای تغییر رفتار فرد متمرکز شدهاند:
– روان درمانگر به کودک کمک میکند تا بهتر یاد بگیرد. داشتن یک ساختار مشخص و یک روال روتین میتواند به بسیاری از کودکان مبتلا به اختلال کم توجهی – بیش فعالی کمک کند.
– روشهایی را میآموزد که رفتارهای خوب جای رفتارهای نادرست را بگیرد.
– میتواند به فرد مبتلا به این اختلال کمک کند تا از روشهای مناسبتری برای کنترل احساسات خود، استفاده کنند. از طرفی به بیماران در بالا بردن اعتماد به نفس او کمک میکند. در کنار همهی اینها مشاوره میتواند به خانوادهها و اطرافیان کمک کند که کودک خود را بهتر درک کنند.
– به کودکان در رفتارهای اجتماعیشان کمک خواهد کرد. برای مثال آنها در نوبت ایستادن و یا تقسیم کردن را بهتر میآموزند.