همیشه وقتی میخواهیم درمانی را شروع کنیم، همگی ما بیشک نگران عوارض جانبی آن هستیم. عوارض نوروفیدبک هم یکی از نگرانیهای افرادی است که می خواهند این دورههای درمانی را شروع کنند، یا هم اکنون شروع کردهاند.
پیشنهاد میکنیم این مقاله را مطالعه کنید تاریخچه نوروفیدبک
عوارض نوروفیدبک
بعضی از درمانها عملا عوارض جانبی جبران ناپذیر و یا غیرقابل تحملی دارند و این نگرانی را برای شروع یک درمان تشدید می کند.
درمانهایی که دارای عوارض جانبی خطرناک هستند، عملا تهاجمی میباشند. یعنی مثلا بخشی از بدن در طی عمل جراحی تحت تاثیر قرار می گیرد و یا دارویی شیمیایی که فرد با خطرات بالقوه آن را مصرف می کند.
در سایر روش های نورروتراپی ، مغز تحت طیف مغناطیسی (TMS) یا جریان های الکتریکی tDCS یا CES قرار می گیرد و با تحریک این امواج، درمغز تغییراتی ایجاد می شود. بنا براین عوارضی مثل سرگیجه ، اضطراب و حتی تشنج در این روشها محتمل است.
اما در نوروفیدبک ما با هیچ یک از این موارد مواجه نیستم و نوروفیدبک یک روش کاملا ایمن و بی خطر به حساب میآید. نصب الکترودها روی سر نه تهاجمی است نه آسیب بالقوهای دارد و به طور کلی میتوان گفت عوارض نوروفیدبک تقریبا هیچ است.
الکترودهای نوروفیدبک صرفا سیگنالهای مغزی را دریافت و ثبت میکنند و چیزی را بر مغز تحمیل نمیکنند. بلکه از طریق فعالیتهای عادی خود مغز و آموزش و خود تنظیمی، سعی در تغییر امواج مغزی و تنظیم مجدد آنها به حالت مناسب دارد.
در واقع نوروفیدبک یعنی آموزش اینکه فرد چگونه کار کرد و فعالیت مغزی خود را تغییر داده و الگوی امواج مغزیاش را بهبود دهد، بنابراین این شیوه درمانی خطر خاصی ندارد.
دستگاه نوروفیدبک همانند دستگاه فشار خون عمل می کند و تغییرات فیزیولوژیک بدن را ثبت می کند. این دستگاه هیچ دخل و تصرف فیزیکی و شیمیایی در بدن ایجاد نمی کند، بلکه تنها تغییرات امواج مغزی را نشان می دهند که این تغییرات می تواند، ریشه های متفاوت فیزیکی، شیمیایی و حتی روانی داشته باشند.
این علم بر گرفته از علوم مختلف از جمله، روانشناسی یادگیری، علوم اعصاب ، مهندسی پزشکی و… است. در روش نوروفیدبک برای اصلاح مشکل از روانشناسی یادگیری کمک گرفته می شود.
در حیطه روانشناسی یادگیری نیز از روش شکل دهی رفتار و تقویت دهی استفاده شده است، که چنین روشی هرگز عارضه جسمی جدی در بر نداشته و همانند همان بازی های کامپیوتری بوده که اغلب در دسترس است، اما با هدف شکل دهی مثلا به توجه و تمرکز انجام می گردد.
به دلیل اینکه عوارض نوروفیدبک قابل توجه نیست و همچنین استفاده از این درمان به دلیل کوتاه بودن زمان جلسات درمان، عدم وجود درد و عوارض جانبی، مورد استقبال قرار گرفته است.
به طور کلی تنها می توان گفت در هنگام انجام این درمان عوارض نوروفیدبک می تواند مواردی مانند اضطراب، اختلالات خواب، تهوع و سردردهای خفیف در بعضی مطالعات به میزان زیر ۵ درصد گزارش شده است.
البته اینگونه عوارض جانبی در تقریبا کلیه موارد پس از قطع درمان بهبود می یابند و پایدار نیستند. و بصورت کلی نوروفیدبک و بیوفیدبک معمولا در درمان این اختلالات بکار می روند.
روش نوروفیدبک توسط اداره غذا و داروی آمریکا (معتبرترین سازمان جهانی پزشکی) جهت درمان اضطراب ، استرس، افسردگی، بیش فعالی، کم توجهی، سردرد (میگرن)، دردهای مزمن، اختلالات خواب، سوء مصرف مواد، وسواس، صرع (تشنج) و بازتوانی سکته مغزی مورد تایید قرار گرفته است.
خیر، نوروفیدبک باعث همچنین افزایش اثر گذاری داروها میشود، به همین دلیل باید پزشک معالجتان از انجام نوروفیدبک آگاه باشد تا در صورت کاهش علایم بیماری اقدام به کاهش دوز دارو نماید.